Начин на приготвяне
Форми за крем карамел - около 6 бр.
Намаслени много добре с разтопено масло с помощта на четка и поръсени от всички страни с галета.
На умерен котлон в тенджера се разтопява маслото и се добавя брашното. Разбърква се енергично с телена бъркалка за около 60 секунди. Сваля се от котлона и се охлажда.
Прясното мляко се сгорещява със солта, горчицата, индийското орехче, лют пипер. Добавя се към брашното при непрекъснато разбъркване с телената бъркалка.
Сваля се от огъня и се добавят един по един жълтъците. Прибавя се и сиренето на парченца.
Тенджерата се поставя отново на силно умерен котлон към слаб и се разбърква енергично, за да се стопи сиренето, или да остане на съвсем малки парченца и сместа да бъде тежка и да се полепва по бъркалката. Сваля се от огъня.
Белтъците се разбиват на сняг. Половината от тях се прибавят към сместа със сиренето, разбърква се с шпатула и след това цялата смес се прибавя към купата с белтъците.
Отново се разбърква с шпатула. Сместа трябва да е лека и пухкава.
Всяка формичка се напълва с 3/4 от сместа с лъжица. Поставят се в плоска тава за по-голямо удобство и се слагат във фурната на 190 градуса за 15 мин. Суфлето отгоре трябва да има хубав златист загар и да се е вдигнало достатъчно, става точно като гъба.
Изваждат се от формите веднага и се сервира.
Източник: MasterChef J.Mielle
Забележка: Разкошно френско суфле. То е от тези храни, от които хапваш хапка и гълташ нищо. Пухкаво и едновременно плътно. Подправките силно се усещат, също и прекрасен вкус на камамбер.
Нормално е, след като се извади от фурната, да спадне.
Може да се съхранява в хладилник. Когато се изваждат от хладилника, отново се поставят във фурна на 190 градуса за около 10-15 мин. и те отново ще бухнат.
Суфлето с камембер е много вкусно!