Суфле с камембер

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Суфле с камембер
Снимка: marcheva14
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Разкошно френско суфле с прекрасен вкус на камамбер!"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр. разделени на жълтъци и белтъци
  • масло - 40 г
  • брашно - 3 с.л.
  • горчица - 1 ч.л. дижонска, силна на вкус
  • прясно мляко - 240 мл
  • камембер - 125 г на парченца (1 кутийка)
  • галета - 1/2 ч.ч.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л. , прясно смляно
  • червен пипер - 1/2 ч.л. лют
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Форми за крем карамел - около 6 бр.

Намаслени много добре с разтопено масло с помощта на четка и поръсени от всички страни с галета.

На умерен котлон в тенджера се разтопява маслото и се добавя брашното. Разбърква се енергично с телена бъркалка за около 60 секунди. Сваля се от котлона и се охлажда.

Прясното мляко се сгорещява със солта, горчицата, индийското орехче, лют пипер. Добавя се към брашното при непрекъснато разбъркване с телената бъркалка.

Сваля се от огъня и се добавят един по един жълтъците. Прибавя се и сиренето на парченца.

Тенджерата се поставя отново на силно умерен котлон към слаб и се разбърква енергично, за да се стопи сиренето, или да остане на съвсем малки парченца и сместа да бъде тежка и да се полепва по бъркалката. Сваля се от огъня.

Белтъците се разбиват на сняг. Половината от тях се прибавят към сместа със сиренето, разбърква се с шпатула и след това цялата смес се прибавя към купата с белтъците.

Отново се разбърква с шпатула. Сместа трябва да е лека и пухкава.

Всяка формичка се напълва с 3/4 от сместа с лъжица. Поставят се в плоска тава за по-голямо удобство и се слагат във фурната на 190 градуса за 15 мин. Суфлето отгоре трябва да има хубав златист загар и да се е вдигнало достатъчно, става точно като гъба.

Изваждат се от формите веднага и се сервира.

Източник: MasterChef J.Mielle

Забележка: Разкошно френско суфле. То е от тези храни, от които хапваш хапка и гълташ нищо. Пухкаво и едновременно плътно. Подправките силно се усещат, също и прекрасен вкус на камамбер.

Нормално е, след като се извади от фурната, да спадне.

Може да се съхранява в хладилник. Когато се изваждат от хладилника, отново се поставят във фурна на 190 градуса за около 10-15 мин. и те отново ще бухнат.

Суфлето с камембер е много вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: