Начин на приготвяне
Картофите измиваме добре. Слагаме ги в касерола с около 1 литър вода, за да се сварят. Щом водата кипне, прибавяме солта.
След като преценим, че са се сварили, 5 минути, преди да отстраним от огъня, прибавяме и маслото.
Така картофите поемат ароматите му и вкусът е неустоим. Сваляме ги от котлона и се заемаме с пестото.
Лешниците запичаме във фурната и ги изсипваме върху кърпа. Още горещи ги увиваме и претриваме с ръце по нея, за да отстраним люспата.
Поставяме ги в блендер заедно с пресния риган, зехтина и сока от лимона /преди да го изцедим, настъргваме на ситно кората му/.
Изваждаме топлите картофки от касеролата, заливаме ги с пестото и добавяме маслините.
Поръсваме със малко сух риган и кората от лимона. Доувкосяваме, ако е необходимо.