Начин на приготвяне
Мидите се сваряват предварително, като овкусяването е по ваш избор - може да се сварят с бира, бяло вино или просто вода.
След като са готови, се изваждат от черупките и се поставят в купа настрани.
На котлона поставяме дълбок тиган или тенджера (трябва да има капак). В него слагаме маслото да загрее. През това време обелваме и нарязваме лука на ситно, а чесънът може и да бъде смачкан с вилица.
Изсипваме ги във вече загрялото масло да се запържат. След като лукът омекне, добавяме ориза и го запържваме за кратко. След като поеме маслото, изсипваме и бялото вино.
Поставяме капак и оставяме да къкри, като през това време нарязваме морковите и магданоза. Изсипваме ги вътре и добавяме 1 ч.ч. вода. Слагаме подправките.
Оризът трябва да е почти готов, преди да се добави грахът. Количеството вода е относително, може да добавяте, докато се свари оризът.
Когато е почти готов, слагаме граха и непрестанно се бърка. Мидите се добавят чак когато водата е почти извряла.
Ризотото се сервира топло, като отгоре се настъргва кашкавал. Може да декорирате с листенце магданоз.
Ризотото с пресни миди и вино е готово.