Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Румънска патладжанена салата

Румънска патладжанена салата

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Румънска патладжанена салата5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Салата ли? На нас ни се струва перфектната разядка"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • кромид лук - 1 глава червен
  • люта чушка - 1 бр. червена (по желание)
  • домати - 2 бр., розови
  • чесън - 2 скилидки
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • жълтък - 1 бр.
  • магданоз - няколко листенца пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте патладжаните и ги подсушете. Изпечете ги на скара, без да махате дръжките, за да ви е по-лесно като ги обръщате.

В моя случай аз ги изпекох на керамичния котлон на електрическата печка - става много по-бързо.

Оставете ги настрани да изстинат и след това ги обелете. Поставете ги в гевгир да се отцедят от излишния сок.

През това време нарежете червения лук и скилидките чесън на ситно, а единия домат обелете и нарежете на много дребни парчета.

След като патладжаните са се отцедили, нарежете ги на ситно и ги поставете в купа. Към тях прибавете жълтъка, зехтина на тънка струя като непрекъснато бъркате с вилица.

След това сложете нарязаните на ситно лук, чесън, домат, сол и черен пипер на вкус. По желание добавете и наситнена сурова или печена люта червена чушка за по-пикантен вкус.

Оставете в хладилника, като покриете купата с капак или фолио за свежо съхранение. След 2-3 часа е готова за консумиране.

При сервиране използвайте формички (аз използвах пластмасова чашка), за да оформите разядката в порционни чинии, и аранжирайте с резени розов домат и листенца магданоз.

Румънската патладжанена салата е готова.

Освен на салата, с патладжан препоръчваме да опитате още класическата мусака с патладжан, разядката Баба Гануш и паниран патладжан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка: