Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Лозови сарми с булгур

Лозови сарми с булгур

Лозови сарми с булгур
Снимка: Пламена Иванова Екимова
1 / 2
16/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
180 мин.
Порции
6
"Постни сарми, за каквито всеки може само да си мечтае"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 35 - 40 бр.
  • лук - 1 средно голяма глава
  • праз - 1/3
  • моркови - 3бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • печурки - 300 г
  • булгур - 200 г
  • домати - 1 бр.
  • олио - 50 мл
  • олио - 20 г
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • джоджен
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок тиган се загрява олиото. Добавят се нарязаните на ситно: лук, праз, чесън и гъби и настърганите моркови. Задушават се за няколко минути. Към тях се добавя булгур, обърква се добре и се налива 400 мл зеленчуков бульон.

Отново се разбърква и се оставя да къкри на среден огън, докато се поеме течността. След като се сгъсти, плънката се овкусява със сол, черен и червен пипер.

Добавя се олио и се отстранява от котлона. Като изстине плънката за сармите, се овкусява с джоджен, чубрица и нарязан на дребно един домат. Сместа се разбърква добре и е готова.

Лозовите листа се разстилат и според големината им се слага по 1 с.л. или 1 ч.л. от плънката. Навиват се и се нареждат в гювеч. Поливат се с вода или бульон, така че да се покрият от течността.

Гювечът се слага в студена фурна и се пуска на 200°С и на вентилатор, да заври водата. След около 30 мин може да се намали на 120°С и да се остави цяла нощ да се пече или не се намаля и лозовите сарми се пекат около два часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: