Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани Сладкиши»Лимонов кейк с бадеми и полента

Лимонов кейк с бадеми и полента

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Лимонов кейк с бадеми и полента
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
24/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
42 мин.
Порции
6
"Свежо удоволствие за сетивата, питате се какво е то - лимонов кейк с бадеми и полента, разбира се, какво друго"

Необходими Продукти

  • брашно - 80 г + за поръсване
  • царевичен грис - 60 г + за поръсване
  • бадеми - 4 - 5 с.л. филирани
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • яйца - 2 бр. големи (XL)
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • лимонов сок - 160 мл прясно изцеден
  • лимонова кора - от 1/2 лимон (само жълтата част)
  • пудра захар - 115 г
  • кристална захар - 150 г
  • вода - около 70 - 80 мл
  • масло - 60 г меко + за намазване на формата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включете фурната да загрява до 160 градуса.

В купичка сипете 60 мл от лимоновия сок с млякото и разбъркайте. Оставете настрана, за да се пресече.

Настържете на фино ренде жълтата част от кората на половин лимон, сложете мекото масло и разбийте на кремче.

Добавяйте яйцата, едно по едно, при непрестанно разбиване, а накрая сложете и пресеченото мляко с лимонов сок.

Към течната смес добавете на части брашното, пресято с бакпулвера и царевичен грис (добре е той да е от най-финия).

Разбъркайте до хомогенност и сипете във формичка за кейк или пудинг, предварително намаслена и набрашнена. На дъното сипете предварително и малко грис и половината филирани бадеми.

Печете в умерено загрятата фурна 30-35 минути или до хубав златист загар.

След като лимоновият кейк с бадеми и полента се изпече, отделете от формата и обърнете в плато.

Останалите 100 мл лимонов сос с водата и кристалната захар варете 10 минути или до получаване на средно гъст сироп.

Надупчете с метално шишче повърхността на кекса и залейте сладкиша със сиропа. Облепете със останалите филирани бадеми, които по желание може да си запечете леко на сух тиган.

След като изстине, лимоновият кейк е готов за консумация.

Ухаещ на свежест и масло, сочен и много сладък сиропиран сладкиш!

Истинско удоволствие!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: