Начин на приготвяне
Сокът и кората от портокала се смесват със сушените кайсии и се оставят в хладилник за 12 часа, след което се правят на пюре с блендер.
Намазвам 23 см тавичка и оставям настрана.
В горната купа разбивам маслото и захарта, след което прибавям жълтъците, разбивам пак с миксер.
Слагам гриса, бадемите и най-накрая пюрето от кайсии със сока от портокал и кората.
Разбивам белтъците, докато станат на сняг, и смесвам с тестото. Слагам в тавичка и пека сладкиша с грис на 180 градуса около 40 мин.
Приготвям сиропа. Бъркам на котлона, докато захарта се стопи, и оставям настрани.
След като вкусният кекс е готов, оставям да почине за 5 мин., прехвърлям в чинийка и поливам със сиропа.
Разбивам сметана, слагам върху кейка с грис, бадеми и шамфъстък и отгоре поръсвам с шамфъстък.
Източник: Medi Winlo - Кулинарна мрежа