Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта Наполеон»Класическа торта с бутер тесто

Класическа торта с бутер тесто

Мария ДоеваМария Доева
Помощник Готвач
844742863
Класическа торта с бутер тесто
Снимка: Анонимен
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"С чаша кафенце и парче торта - перфектен старт на деня"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 1 пакет (800 г)
  • прясно мляко - 800 мл
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 125 г
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 4 с.л.
  • ванилия - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставяме бутер тестото да се отпусне на стайна температура. След като е готово взимаме едното парче бутер тесто и го изпичаме до златисто (който желае може да си изреже форма, аз съм ги изпекла цели, както са си в пакета). След като извадим първото слагаме и второто и то да се изпече.

След като се изпекат, докато са още топли ги разделяме на две. Понеже тестото е многолистно разделянето става много бързо и лесно, само с ръце. Остатъците от тестото (за тези, които са си изрязали форма), също се изпичат до златисто и накрая се ползват за украса на тортата. А ако ги изпечете цели натрошавате горния хрупкав слой на блата и той ви служи за украса.

В подходящ съд на котлона слагаме 600 мл прясно мляко, маслото, захарта и ванилиите. Бъркаме, докато кипне. В друга купа разбиваме 200 мл прясно мляко, 3 яйца и пресетите 4 с. л. брашно. Разбиваме ги с миксера, докато получим гладка смес.

На бавна струя сипваме яйчената смес към кипналото на котлона мляко, като непрекъснато бъркаме. Кремът се вари докато се сгъсти.

След като е готов, оставяме крема да изстине малко. Блатовете също трябва да се охладят. Взимаме някаква формата с отделящи се страни, слагаме първата половина от блата. Отгоре сипваме от крема. После следващия блат и пак крем, така редуваме до края на блатовете.

След като сме готови, натрошаваме останалото, предварително изпечено до златисто, бутер тесто отгоре, за украса.

Завиваме тортата с фолио и оставаме да се охлади в хладилник. Трябва да престои поне 4-5 часа. Тортата става много фина и затова е добре да се приготви във форма с отделящи се страни (но който няма може и в по-голяма обикновена и по-ниска тавичка.)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: