Начин на приготвяне
Оставяме бутер тестото да се отпусне на стайна температура. След като е готово взимаме едното парче бутер тесто и го изпичаме до златисто (който желае може да си изреже форма, аз съм ги изпекла цели, както са си в пакета). След като извадим първото слагаме и второто и то да се изпече.
След като се изпекат, докато са още топли ги разделяме на две. Понеже тестото е многолистно разделянето става много бързо и лесно, само с ръце. Остатъците от тестото (за тези, които са си изрязали форма), също се изпичат до златисто и накрая се ползват за украса на тортата. А ако ги изпечете цели натрошавате горния хрупкав слой на блата и той ви служи за украса.
В подходящ съд на котлона слагаме 600 мл прясно мляко, маслото, захарта и ванилиите. Бъркаме, докато кипне. В друга купа разбиваме 200 мл прясно мляко, 3 яйца и пресетите 4 с. л. брашно. Разбиваме ги с миксера, докато получим гладка смес.
На бавна струя сипваме яйчената смес към кипналото на котлона мляко, като непрекъснато бъркаме. Кремът се вари докато се сгъсти.
След като е готов, оставяме крема да изстине малко. Блатовете също трябва да се охладят. Взимаме някаква формата с отделящи се страни, слагаме първата половина от блата. Отгоре сипваме от крема. После следващия блат и пак крем, така редуваме до края на блатовете.
След като сме готови, натрошаваме останалото, предварително изпечено до златисто, бутер тесто отгоре, за украса.
Завиваме тортата с фолио и оставаме да се охлади в хладилник. Трябва да престои поне 4-5 часа. Тортата става много фина и затова е добре да се приготви във форма с отделящи се страни (но който няма може и в по-голяма обикновена и по-ниска тавичка.)