Начин на приготвяне
Разполовете или нарежете на едри парчета всички зеленчуци за бульона, заедно със сланината и пресните стръкове магданоз. Покрийте ги с обилно количество вода и добавете солта и зехтина.
Поставете на силен огън докато започне да ври и след това намалете на среден за 25 минути или до пълното им омекване. Отстранете от огъня и похлупете с капак.
За месните крокети омесете всички продукти добре и оформете продълговати кюфтенца с големина горе долу колкото побира шепата ви, когато я свиете. Излизат 6 големички крокети, по две за порция.
Прецедете бульона и отново го поставете на котлона, добавете куркумата , разредете с още водичка, ако е поизвряла и овкусете с още сол. Получава се много питателен и ароматен бульон.
Щом закъкри пуснете крокетите и варете 10-15 минути. Сложете фидето и гответе още 4-5 минути, след което сервирайте веднага, поръсвайки със ситно накълцан магданоз.
Тази традиционна испанска супа в оригинал се нарича Sopa de cocido con pelotas de carne. Изглежда простичка, но те я сервират често по празници като предястие, когато цялото семейство се е събрало на трапезата.
В отделно плато сервират всички зеленчуци от бульона, както и различни меса (телешко, свинско, пилешко) и нахут, които са вряли с бульона и от това той става още по-богат. Аз тук предлагам моят начин на приготвяне на тази вкусна супа.
Добра идея е и всичките зеленчуци да се пасират със малко готварска сметана, мляко и един чирпак от бульона и се получава вкусно зеленчуково пюре или крем супа и в комбинация със хрупкави крутони ще си имате още едно ястие на трапезата.
Добър апетит!