Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Традиционна испанска супа с месни крокети

Традиционна испанска супа с месни крокети

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Традиционна испанска супа с месни крокети
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
3
"Четете внимателно - това е рецепта не за едно, а поне за три ястия - опитайте всяко едно от тях"

Необходими Продукти

  • За бульона
  • лук - 1 глава, голяма
  • целина - 2 стръка
  • моркови - 2 бр.
  • праз - 1 стрък
  • сланина - 50 г
  • картофи - 1 бр.
  • батат - 1 бр.
  • домати - 1 бр. малък (по желание)
  • магданоз - 3 - 4 стръка +за поръсване
  • куркума - на вкус
  • сол
  • зехтин - 50 мл
  • фиде - 2 пълни шепи
  • За месните крокети
  • кайма - 250 г смес
  • чесън - 1 - 2 скилидки, счукан или настърган
  • магданоз - 1 - 2 с.л. ситно накълцан
  • белтъци - 1 бр.
  • кедрови ядки - 1 с.л.
  • кимион
  • черен пипер
  • сол
  • джинджифил - 1/2 ч.л. на прах (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разполовете или нарежете на едри парчета всички зеленчуци за бульона, заедно със сланината и пресните стръкове магданоз. Покрийте ги с обилно количество вода и добавете солта и зехтина.

Поставете на силен огън докато започне да ври и след това намалете на среден за 25 минути или до пълното им омекване. Отстранете от огъня и похлупете с капак.

За месните крокети омесете всички продукти добре и оформете продълговати кюфтенца с големина горе долу колкото побира шепата ви, когато я свиете. Излизат 6 големички крокети, по две за порция.

Прецедете бульона и отново го поставете на котлона, добавете куркумата , разредете с още водичка, ако е поизвряла и овкусете с още сол. Получава се много питателен и ароматен бульон.

Щом закъкри пуснете крокетите и варете 10-15 минути. Сложете фидето и гответе още 4-5 минути, след което сервирайте веднага, поръсвайки със ситно накълцан магданоз.

Тази традиционна испанска супа в оригинал се нарича Sopa de cocido con pelotas de carne. Изглежда простичка, но те я сервират често по празници като предястие, когато цялото семейство се е събрало на трапезата.

В отделно плато сервират всички зеленчуци от бульона, както и различни меса (телешко, свинско, пилешко) и нахут, които са вряли с бульона и от това той става още по-богат. Аз тук предлагам моят начин на приготвяне на тази вкусна супа.

Добра идея е и всичките зеленчуци да се пасират със малко готварска сметана, мляко и един чирпак от бульона и се получава вкусно зеленчуково пюре или крем супа и в комбинация със хрупкави крутони ще си имате още едно ястие на трапезата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: