Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Американски морковен кейк с портокалова глазура

Американски морковен кейк с портокалова глазура

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Американски морковен кейк с портокалова глазура
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
14
"Този американски морковен кекс е като изригващ вулкан на щастието, портокаловата глазура допринася за това"

Необходими Продукти

  • кафява захар - 280 г светла
  • зехтин - 240 г
  • яйца - 4 бр. на стайна температура
  • ябълково пюре - 130 г (или 3/4 ч сок от ананас)
  • ванилия - 1 ч . л. екстракт
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • портокалов сок - от 1/2 портокал
  • брашно - 320 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • сол - 1/4 ч . л.
  • канела - 1 ч.л.
  • джинджифил - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • карамфил - 1/4 ч.л.
  • моркови - 260 г настъргани
  • стафиди - 150 г
  • орехи - 100 г
  • крема сирене - 330 г
  • захар - 25 г кристал
  • яйца - 1 бр.
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • ГЛАЗУРА
  • пудра захар - 120 г
  • портокалов сок - 30 - 45 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; Дълбока намаслена форма и леко покрита с брашно.

В купа с телена бъркалка се разбърква кафявата захар, зехтинът, портокаловият сок, яйцата, ябълковото пюре или сок от ананас, ванилията и портокаловата кора до гладка смес.

В купа се разбърква брашното, бакпулверът, содата за хляб, солта, портоклаовата кора, канелата, джинджифилът, индийското орехче, карамфилът. Добавят се настърганите моркови, стафидите и орехите. Разбърква се добре.

Мокрите съставки се изсипват при сухите и се разбърква с голяма шпатула до хомогенност. Цялата смес се излива във формата, заглажда се.

В купа се разбива с миксер на слаба скорост крема сиренето, яйцето, захарта и ванилията докато се комбинират. Тази смес се излива върху основната във формата и с шпатула се разпределя като блат отгоре. Заглажда се.

Пече се на 180 градуса за около 55-75 минути. Проверява с дълга клечка за готовност.

Охлажда се във формата за около 30 минути и се изважда върху решетка. Кексът се охлажда напълно.

ГЛАЗУРА:

В купа се поставя пудрата захар и много внимателно се налива портокаловият сок, като се преценява за гъстотата му. Разбива се с телена бъркалка и сместа трябва да пада тежко обратно в купата. Течността може да варира от 30-45 мл. На мен ми беше необходима точно 35 мл сок. Шприцова се с най-тънък шприц линии върху кейка.

Поставя се в хладилник за 1-2 часа.

Американският морковен кейк с портокалова глазура е много вкусен.

Източник: Sally`s baking

Забележка: За първи път го приготвям и както се вижда от снимката, кейкът е огромен. Точно по американски стандарт.

Формата за печене трябва да е голяма и дълбока, добре намаслена и покрита с брашно.

Пече се дълго време и се варира с градусите на фурната. Накрая го пекох на 160 - 150 градуса. Отне ми около 65-70 мин.

Този кейк е силно ароматен, което се дължи на многото подправки, плътен и много вкусен Заслужава си да се опита. Лесен за приготвяне и не е претенциозен за трудност. Ябълково пюре нямах и затова добавих сок от ананас от консерва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Разрязах го този кейк след престой в хладилник и мога определено да споделя с вас, че тази рецепта е разкошна. На прочит е дълга и може би изглежда трудна, но това не е така. Наистина е с перфектен вкус, отвътре е с перфектна визия, защото са се отделили два пласта, бял и кафяв, добавките от подправки са в съвършенна комбинация и си заслужава да се пробва. За съжаление не мога да кача снимка на разрязано парче, защото той много успешно напълно завърши. Бяхме 10 човека и стигна за всички по две парчета. Определено го записвам в любими рецепти, заслужава си.
15.07.2017 21:15