Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Дълбока намаслена форма и леко покрита с брашно.
В купа с телена бъркалка се разбърква кафявата захар, зехтинът, портокаловият сок, яйцата, ябълковото пюре или сок от ананас, ванилията и портокаловата кора до гладка смес.
В купа се разбърква брашното, бакпулверът, содата за хляб, солта, портоклаовата кора, канелата, джинджифилът, индийското орехче, карамфилът. Добавят се настърганите моркови, стафидите и орехите. Разбърква се добре.
Мокрите съставки се изсипват при сухите и се разбърква с голяма шпатула до хомогенност. Цялата смес се излива във формата, заглажда се.
В купа се разбива с миксер на слаба скорост крема сиренето, яйцето, захарта и ванилията докато се комбинират. Тази смес се излива върху основната във формата и с шпатула се разпределя като блат отгоре. Заглажда се.
Пече се на 180 градуса за около 55-75 минути. Проверява с дълга клечка за готовност.
Охлажда се във формата за около 30 минути и се изважда върху решетка. Кексът се охлажда напълно.
ГЛАЗУРА:
В купа се поставя пудрата захар и много внимателно се налива портокаловият сок, като се преценява за гъстотата му. Разбива се с телена бъркалка и сместа трябва да пада тежко обратно в купата. Течността може да варира от 30-45 мл. На мен ми беше необходима точно 35 мл сок. Шприцова се с най-тънък шприц линии върху кейка.
Поставя се в хладилник за 1-2 часа.
Американският морковен кейк с портокалова глазура е много вкусен.
Източник: Sally`s baking
Забележка: За първи път го приготвям и както се вижда от снимката, кейкът е огромен. Точно по американски стандарт.
Формата за печене трябва да е голяма и дълбока, добре намаслена и покрита с брашно.
Пече се дълго време и се варира с градусите на фурната. Накрая го пекох на 160 - 150 градуса. Отне ми около 65-70 мин.
Този кейк е силно ароматен, което се дължи на многото подправки, плътен и много вкусен Заслужава си да се опита. Лесен за приготвяне и не е претенциозен за трудност. Ябълково пюре нямах и затова добавих сок от ананас от консерва.
Коментари