Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Печена патица»Патица в портокалова глазура

Патица в портокалова глазура

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Патица в портокалова глазура1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
155 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • патица - 1 бр.
  • портокали - 6 бр.
  • розмарин - 2 с.л. (нарязан)
  • мащерка - 2 с.л. (нарязана)
  • чесън - 1 скилидка
  • червено вино - 300 мл
  • целина - 2 стръка
  • пудра захар - 125 г
  • брашно - 1 с.л.
  • бульон - 150 мл пилешки
  • масло - 50 г
  • канела - ¼ ч.л.
  • черен пипер - ¼ ч.л.
  • сол - ½ ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Портокалите се изцеждат, кората на един портокал се настъргва на ситно. Патицата се поръсва с настърганата портокалова кора, розмарина, мащерката, нарязания на ситно чесън, солта и черния пипер.

Залива се със смес от 2 супени лъжици портокалов сок с червеното вино. Маринова се 3 часа в хладилника. Вади се от маринатата, подсушава се и се пече 25 минути на 200 градуса. Останалият портокалов сок се смесва с пудрата захар. С тази глазура се маже патицата и се пече до готовност, като се маже с глазура на всеки 5 минути.

Приготвя се сос, като целите стръкове целина се нарязват на ситно. Брашното се запича на тиган и се разрежда с малко бульон. Смесва се с маринатата, добавя се канелата, целината и останалият бульон.

Сместа се оставя да кипне и се вари на бавен огън до сгъстяване. Добавя се маслото, нарязано на парченца. Патицата се сервира със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка: