Начин на приготвяне
Портокалите се изцеждат, кората на един портокал се настъргва на ситно. Патицата се поръсва с настърганата портокалова кора, розмарина, мащерката, нарязания на ситно чесън, солта и черния пипер.
Залива се със смес от 2 супени лъжици портокалов сок с червеното вино. Маринова се 3 часа в хладилника. Вади се от маринатата, подсушава се и се пече 25 минути на 200 градуса. Останалият портокалов сок се смесва с пудрата захар. С тази глазура се маже патицата и се пече до готовност, като се маже с глазура на всеки 5 минути.
Приготвя се сос, като целите стръкове целина се нарязват на ситно. Брашното се запича на тиган и се разрежда с малко бульон. Смесва се с маринатата, добавя се канелата, целината и останалият бульон.
Сместа се оставя да кипне и се вари на бавен огън до сгъстяване. Добавя се маслото, нарязано на парченца. Патицата се сервира със соса.