Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Усукана масленица с газирана вода

Усукана масленица с газирана вода

Усукана масленица с газирана вода
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Тази красавица иска да се разтопи в устата ви"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг + още малко за доомесване
  • прясно мляко - 250 мл
  • газирана вода - 250 мл
  • мая - 1 кубче прясна (42 г)
  • яйца - 4 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • за плънката
  • сирене - 400 г
  • масло - 125 г
  • олио - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме прясното мляко и към него прибавяме маята, захарта и 2-3 с.л. брашно и покриваме с кърпа за 10 минути, за да се активира маята. Пресяваме брашното и правим кладенче.

Когато маята е готова я изсипваме при брашното, добавяме останалите продукти (без един жълтък, той е за намазване) и замесваме средно меко тесто.

Намазваме го с олио и го оставяме да втаса, докато си удвои обема. Разтопяваме маслото и към него прибавяме олиото.

Разделяме готовото тесто на три части. Разточваме първата на кръг по-голям от тавата, в която ще печем. Намазваме със сместа от маслото и олиото и поръсваме с натрошеното сирене.

Разточваме и следващата и я поставяме върху първата, отново намазваме с масло и натрошено сирене. Така правим и с последната част от тестото. В средата с пръст правим дупка и започваме да навиваме от вътре навън.

Срязваме с нож и усукваме двата края в противоположна посока. Навиваме и поставяме в намаслена тава и намазваме с останалото масло. Оставяме тутманика да втаса (може и във фурната на 50 градуса).

Разбиваме отделения жълтък с 1-2 с.л. прясно мляко и намазваме масленицата. Печем в загрята фурна на 200 градуса за около 50 минути.

Усуканата масленица с газирана вода е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
514
42
30
20
10
Дай твоята оценка: