Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Усукана масленица със сусам

Усукана масленица със сусам

Усукана масленица със сусам
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
7

Необходими Продукти

  • брашно - 650 г (и малко повече за доизмесване)
  • вода - 125 г топла
  • кисело мляко - 125 г
  • прясно мляко - 125 мл топло
  • зехтин - 7 с.л
  • мая - 25 г прясна
  • мая - 1 равна ч.л. суха
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • ракия - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • масло - 50 г
  • за плънката
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка сложете двата вида мая, захарта, водата и 3 с.л. брашно. Изчакайте хубаво да маята да шупне.

В голяма купа смесете всички продукти без зехтина и замесете меко тесто. Готовото тесто доизмесете със зехтина, като слагате по малко, разтегляте докато тестото го усвои.

Поставете готовото тесто в полиетиленов плик, леко намазнен, завързвате го и покривате с кърпа. Така го оставете, докато удвои обема си.

Разделете тестото на 4 равни части. Разточете ги на правоъгълници с дебелина 1 см.

Поставяте ги един върху друг, като всеки лист мажете обилно с масло. Последната кора не се маже. Разточете четирите кори на двойно по-голям правоъгълник и го режете на 4.

Разтегляте всеки един до изтъняване, мажете с малко, ръсите плънка, навивате на руло и усуквате. Подредете в тавичка, застлана с хартия за печене.

Намажете със заделения жълтък, 1 с.л. олио, 1 с.л. прясно мляко. Поръсете със сусам и оставете за половин час да втаса. Печете масленицата на 180 градуса за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: