Домашни сладки праскови

редакция:
Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k18
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
15
"Тези сладки прасковки не ви ли навяват спомени от детството? Защото и на нас. Тази стара и изпитана рецета е винаги хубава, затова не трябва да я забравяме."

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • олио - 1 к. ч.
  • прясно мляко - 1 к. ч.
  • амонячна сода - 1к. л.
  • ванилия
  • брашно - 500 гр.
  • мармалад - 50 гр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се олиото и млякото, прибавя се и брашното, в което е содата. От получената тесто се оформят топчета с големина на орех.

Пекат се в намазнена тавичка.

След като изстинат всяко топче се издълбава в средата. Пълни се с мармалад или маслен крем. Залепват се двете части.

Така приготвените сладки се боядисват със сладкарска боя разтворена във захарен сироп в бледо жълто или бледо розово. Овалват се в кристална захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
528
48
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Никога не слагайте боята в тестото!Четете:-след ,като си ги слепите чааак тогава ,предварително си разстваряш 3те бои[жълта,червена и зелена]
19.12.2023 23:11
1
Потребител#215390
Потребител#215390
Обичам прасковки ще пробвам рецептата
26.09.2018 18:26
Диляна Божкова
Диляна Божкова
Лелеее, тази снимка ми върна спомените далеч в детството, баба ми ги правеше страхотни прасковки.
25.01.2017 00:06
Наталиа Петрова
Наталиа Петрова
Това са класически сладки, които винаги навяват мили спомени. Подхождат на всичко - кафе, чай, какао и тн.
04.04.2016 21:58
1
1
Кристина
Кристина
Рецептата е страхотна. Получиха се чудесно.
26.12.2015 13:43
5
Godt
Godt
Вкусотия!!!!!!!!!!!!!
04.05.2014 23:50
1
1
Викито
Викито
Взема се изпечената курабийка и от равната страна с малко ножче се издълбава в средата, с големина и форма на костилка, като се внимава да не счупи или пробие курабийката. У нас прасковите се правят по рецептата за курабийки, която е с 3 яйца,чаша захар, чаша кисело мляко с лъжичка сода, 1/2 чаша олио, ванилия и брашно, колкото поеме. За прасковите се правят по-малки топчета от тези за курабийки и отгоре не се мажат с яйце и не се поръсват със захар. След като се издълбаят в средата, издълбаната част от тях се поставя на трохи в мармалад или конфитюр, мажат се и слепват по две. Оставят се в хладилник да се стегнат и после се оцветяват със сладкарска боя, разтворена в хладка вода в купички- жълта, червена и зелена. Взема се една праскова и част от нея се потапя в жълтата, друга част в червената и една малка част в зелената боя, а накрая се овалват в кристална захар. За декорация се бодва клонче чимшир, което имитира дръжка с листенца. Хубаво е да се направят ден-два преди даден празник, за да попие сместа, с която са залепени и станат по-сочни.
25.03.2013 17:21
15
4
Aishe
Aishe
Здравейте дами, аз имам вапрос относно издълбаването на прасковките, не разбирам как да се издълбае, може ли да ми помогнете???
25.03.2013 14:23
7
Кристина
Кристина
Сладките Праскови наистина са много успешна рецепта за празници,отнема малко повече време за направата но ефекта е поразителен!!!Искам да допълня към изпълнението че е добра да се използва всичко от издълбаното тесто може да се направи крема за слепване ,натрошава се на ситно добавя се масло,100-150 гр,прясно мляко и пудра захар като млякото е на око в зависимост колко тесто сте издълбали от изпечените половинки.
22.12.2012 20:03
9
1
Мария
Мария
За колко време ги печем?
09.12.2012 17:28
4
3
bobi
bobi
на колко градуса ?
08.12.2012 13:32
7
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
к.ч.-кафяна чаша
к.л.-кафяна лъжичка
ч.ч.-чаена чаша
ч.л.-чаена лъжичка
:)
26.11.2012 18:26
1
Божидар
Божидар
Може ли да те попитам нещо какво е това " к .ч " Благодаря ти предварително . :)
26.11.2012 18:18
mohaela
mohaela
според мен може. пекла съм доста неща така с готварска боя
19.02.2012 20:46
Lina Mari
Lina Mari
Здравей Анна
Имам еден въпрос към теб,
мога ли да да сложа боята във тестото,
да се пекат със боята??
19.02.2012 19:30