Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сръбска торта с малини

Сръбска торта с малини

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Сръбска торта с малини
Снимка: Даниела Русева
4 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Нашата потребителка Даниела отново се развихри и предложи поредното изкушение - страхотна торта с малини, която няма равна"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 5 с.л. /пълни/
  • брашно - 5 с.л. /пълни/
  • какао - 2 с.л. /пълни/
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • за сиропа
  • вода - 250 мл
  • захар - 5 с.л.
  • коняк - 1 с.л.
  • за крема
  • прясно мляко - 950 мл
  • брашно - 10 с.л. брашно
  • захар - 8 с.л.
  • масло - 125 г краве
  • маргарин - 100 г
  • пудра захар - 5 с.л.
  • ванилия - 2 прахчета
  • за глазурата
  • черен шоколад - 100 г
  • прясно мляко - 50 мл
  • за украса
  • малини - 100 г
  • желатин - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:

Разбийте яйцата със захарта на пяна. Прибавете брашното, предварително пресято с бакпулвера, какаото и ванилията.

Сипете сместа в тавичка за торта, широка около 26 см, дъното на която се застила с хартия за печене. Слага се да се пече и фурната се включва на 180 градуса. Изпича се блатът за 15-тина минути, или с проба до суха клечка и се оставя да изстине.

Приготвяне на сиропа:

Водата се слага в тенджерка на огъня и завира със захарта, като се разбърква да се разтопи. Прибавя се една лъжица алкохол - коняк по желание или друга есенция. От сиропа се отделят 5 лъжици и в него се разтваря 1 кафена лъжичка желатин за малините.

Приготвяне на крема:

На огъня се слага 500 мл прясно мляко в тенджерка с незалепващо покритие да се сгорещи. В него се сипва смес от предварително разтворени 10 с.л. брашно, което е около 150 грама, заедно с 8 с.л. захар, което е 75 грама в 3 кафени чаши студено прясно мляко - това е останалото количество от млякото, от което преди това е отделено малко за глазурата. Кремът се бърка непрекъснато, докато се сгъсти.

Получава се много гъст крем, така, че се повдига с лопатката. Оставя се да изстине добре, иначе може после да се пресече. След като изстине, кремът се разбива с маслото и маргарина с пудрата захар. Бие се с миксер. Добавя се ванилия и на порции по малко се сипва от млечния крем. Бие се на ниска степен, докато сместа се уеднакви. От крема се отделя малко за украса, около 2 лъжици.

Приготвяне на глазурата:

Шоколадът се начупва в малък съд, постава се върху друг съд с вода, която се нагорещява и по този начин се разтопява на водна баня с малко прясно мляко, до гладкост. Преди да сложите млякото може да се отдели 1 лъжица и да се оформят шоколадови листенца, върху готварска хартия, които ще бъдат за украса.

Сглобяване на тортата:

Блатът се сиропира с още горещия сироп. Кремът се сипва върху блата и се оформя, като се изтегля от външния ръб към средата. Оформя се като купол и се заглажда с мокър нож. Кремът се залива отгоре с шоколадовата глазура.

Когато глазурата вече се е стегнала, отгоре може да се украси, като се шприцова на тънка струйка от отделения бял крем някаква шарка като дантелена мрежа. В средата на купола се подреждат малините, окъпани в сладкия желатинов сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: