Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка от къпано тесто

Питка от къпано тесто

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Питка от къпано тесто
Снимка: Даниела Русева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"И в кухнята се разнесе невероятен аромат..."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • брашно - 550 г
  • мая - 20 г прясна
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В една моя книжка, отпреди 30 години, тази питка е наречена виетнамска. Няма подробности от къде идва наименованието й, но така или иначе си е окъпано тестото за питката, а тя е мека и вкусна.

Затоплете млякото толкова, колкото да достигне температурата на ръката.

Пресейте брашното заедно с една лъжичка сол и от него оформете кладенче. В керамична купичка натрошете прясната мая и посипете с 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и прибавете 2 с.л. прясно мляко, разбъркайте и оставете да шупне.

С вилица разбийте яйцето, престояло 2 часа на стайна температура. Прибавете го към брашното, както и останалите продукти и замесете тесто, което да е меко, но да не лепне.

Набрашнете квадратно парче тензух и поставете тестото. Завържете кърпата с малко пространство около тестото, подобно на торбичка, обвързана с шнур. Завържете и пуснете торбичката с тестото в кофа с вода, която също трябва да е с температурата на ръката ви.

След 40 минути тестото ще втаса и то само ще се обърне и ще се вдигне. Щом изплува на повърхността на водата, го извадете, внимателно отвържете кърпата и премесете с малко брашно, колкото да не лепне.

Сложете тестото в намазнена с меко краве масло тавичка с ширина 26 см. Отгоре намажете с четка с вода и с пръсти прободете на няколко места.

Изпечете на 220 градуса за 25-30 минути, докато се зачерви. Питката от къпано тесто е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: