Начин на приготвяне
Сваряват се пилешките бутчета, изваждат се и се обезкостяват, кожата се изхвърля.
Бульонът се прецежда и запазва. Оризът се измива и отцежда, чушката, морковът и лукът се нарязват на парченца.
Запържват се в загрято олио докато омекнат. Сипва се оризът, разбърква се минута-две да добие стъклен цвят и наливаме 2 ч. ч. бульон и 3 ч. ч. вода. Овкусяваме със сол на вкус, риган, къри, черен пипер.
Добавя се нарязаното пилешко месо и се разбърква. Варим за 3 минути на котлона, колкото да набъбне оризът и прехвърляме в широка тава.
Печем в загрята фурна до готовност на ориза. Поглежда се от време на време, ако искате сочен ориз извадете тавата и с черпак се залива от овкусен пилешки бульон.
Сервираме с мариновани люти чушлета, щипка пресен магданоз и черен пипер. Поднесено с домашна пърленка с риган и масло е уникално вкусно и празнично.