Начин на приготвяне
Картофите се измиват, обелват и нарязват на кубчета. Към тях в тава се прибавят нарязаните на кубчета лук, морков, домати.
Каймата се овкусява с шарената сол, ронената чубрица, черния пипер и солта.
Към продуктите в тавата се слага червен пипер и вече разбърканата кайма.
Прибавя се и олио в зависимост от предпочитанията за блажност на гозбите.
Прибавя се вода - толкова, че да покрие почти цялата смес. Всичко се слага на максимална температура и се пече до изпаряване на водата.
Прави се заливка, като се разбъркат киселото мляко с погасената в него сода и яйцата.
Мусаката се покрива със заливката и се връща във фурната, докато не придобие златист цвят.
Мусаката по сопотски е готова.