Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме тиквичките, нарязваме на еднакви кубчета. Поръсваме ги със сол, черен пипер и с малко брашно и леко ги запържваме с малко олио.
Прехвърляме тиквичките в тавичка, на дъното на която сме поръсили половината от ситно натрошения сухар.
В същия тиган задушаваме кромидия лук, нарязан на дребно. Към лука добавяме измития ориз, след като стане стъклен, добавяме обелените и ситно нарязани домати, поръсваме със сол, червения и черен пипер. Оставяме да къкри на слаб котлон около десетина минути.
Дърпаме сместа от котлона и прехвърляме в тавата при тиквичките и разбъркваме леко.
Загряваме на тиган 6 с.л. олио, постепенно добавяме 2 -3 лъжици брашно и запържваме до златисто.
Постепенно добавяме зеленчуковия бульон и бъркаме, докато заливката се сгъсти.
Заливаме мусаката с приготвената заливка за мусака, поръсваме с останалия натрошен сухар и с тънка струйка олио.
Печем зеленчукова мусака в умерена фурна около 35-40 минути до готовност.
Готовата мусака поръсваме със ситно нарязан копър и пресен чесън.
Постната Мусака по Гръцки е готова.
Следвайте рецептите ни за още вкусни предложения за гръцка мусака и страхотни гръцки десерти.