Начин на приготвяне
За подготовката на рулото първо активирам маята, като я смесвам с 50 мл хладко прясно мляко и 1 ч.л. захар, поръсвам щипка брашно и оставям на топло. Подготвям купа, в която пресявам половината от брашното и към него прибавям солта, активиралата се мая и хладкото мляко.
Замесвам тесто, което оставям да втаса, докато удвои обема си. През това време разбивам яйцата със захарта, олиото, ванилията, настърганата лимонена кора и рома. Смилам на ситно орехите и ги смесвам с мармалада.
Към втасалото вече тесто прибавям останалата половина от брашното, яйчената смес и изброените аромати.
Върху набрашнен плот замесвам меко тесто, което не трябва да лепне по пръстите. Покривам го със стреч фолио и оставям на топло да втаса още веднъж. Разделям го на три топки, като всяка от тях разточвам в кръг.
Намазвам първата с мармаладената смес, като краищата остават непокрити. Поставям втората, която също намазвам.
Завършвам с намазаната последна кора и ги навивам в стегнато руло, което леко усуквам.
Поставям го в правоъгълна форма постлана с пергаментова хартия на дъното. Правя няколко леки прореза с остър нож.
Оставям го да втаса за около 30 минути. Намазвам рулото с разбитото яйце и поръсвам с кокосовите стърготини.
Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути.
Коментари