Начин на приготвяне
Почистваме рибата от хриле и вътрешности, като запазваме главите.
Осоляваме я с морска сол. Не се притеснявайте, рибата поема от едрата сол толкова, колкото ѝ е необходимо.
Поставяме я в чиния и я накланяме, за да се отцеди.
През това време подготвям доматения сос. За целта загрявам растителна мазнина /упоменавам растителна, защото някои предпочитат зехтин, други домакини използват олио/.
В нея задушавам нарязания на ситно лук и чесън. Непосредствено след това добавям и наситнения морков, каперсите, нарязаните домати и салцата.
Поръсвам със захар, чер пипер, ако е необходимо прибавете след дегустация на соса и сол, защото каперсите са солени. Оставям соса да къкри на слаб огън, докато остане на мазнина.
Приготвям грил тигана, в който съм сипала 1-2 с.л. мазнина. Изтръсквам отцедената риба от солта и я запичам за около 3-4 минути от двете страни. Прехвърлям изпеченият сафрид в соса и го оставям за още 5 минути.
Сервираме рибата с подходяща според сезона салата и чаша изстудено бяло вино.