Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача с бира, чушка и семена

Фокача с бира, чушка и семена

Фокача с бира, чушка и семена
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
3
"Няма мъж, който да не си падне по ароматна фокача с бира, чушки и семена"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • вода - 100 мл
  • бира - 200 мл светла
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • ленено семе - 1 с.л. смляно
  • олио - 2 с.л.
  • пълнозърнесто брашно - 5 с.л. с връх
  • брашно - 3 ч.ч. бяло
  • чушки - за гарниране
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладка вода се натрошава маята със захарта, разбърква се и оставяме в чашата да бухне, да се оформи като калпаче.

Сипваме бялото брашно в голяма купа и оформяме кладенче в средата. Добавя се пълнозърнесто брашно, сол, олио, светла бира и смляно ленено семе.

Прибавя се активираната мая, разбърква се с вилица, когато вече не може да се бърка се замесва на топка тесто.

Намазва се отгоре с олио и оставяме за 30 минути да втаса. Върху хартия за печене се оформя с намаслени ръце като листо, така че да се получи по краищата като ръб.

Почиства се зелена чушка от семената и печем на скара. Обелената чушка се поръсва с малко сол и се накъсва на ленти. Нареждаме лентите от чушка като жилите на листото. Отгоре се поръсват семена.

Печем фокачата в загрята фурна 170 градуса до готовност. Сервираме топла с шарена сол или парче домашно сирене. Вкусотия!

Фокачата с бира, чушка и семена е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: