Начин на приготвяне
В хладка вода се натрошава маята със захарта, разбърква се и оставяме в чашата да бухне, да се оформи като калпаче.
Сипваме бялото брашно в голяма купа и оформяме кладенче в средата. Добавя се пълнозърнесто брашно, сол, олио, светла бира и смляно ленено семе.
Прибавя се активираната мая, разбърква се с вилица, когато вече не може да се бърка се замесва на топка тесто.
Намазва се отгоре с олио и оставяме за 30 минути да втаса. Върху хартия за печене се оформя с намаслени ръце като листо, така че да се получи по краищата като ръб.
Почиства се зелена чушка от семената и печем на скара. Обелената чушка се поръсва с малко сол и се накъсва на ленти. Нареждаме лентите от чушка като жилите на листото. Отгоре се поръсват семена.
Печем фокачата в загрята фурна 170 градуса до готовност. Сервираме топла с шарена сол или парче домашно сирене. Вкусотия!
Фокачата с бира, чушка и семена е готова.