Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко /трябва да бъде леко топло, а не горещо/. Добавете към него маята, щипката сол, 1 с.л. захар и 2-3 с.л. от брашното. Оставете настрана да шупне.
С помощта на миксер разбийте яйцата, захарта и рома. Добавете и настърганата кора лимон. Пресейте брашно в по-голям съд и оформете кладенче. Изсипете яйчената смес и маята. Замесете меко тесто.
Ако тестото е лепнещо, добавете още брашно, докато спре да се залепва по ръцете.
След като тестото е готово, разстелете и сложете част от разтопеното масло. Прехвърлете тестото, така че да се получи плик. Това се повтаря, докато свърши маслото. Преместете тестото в чист и голям съд и оставете 2 часа да втаса.
След това замесете още веднъж като прибавите стафидите. Оставя се за още 2 часа да втаса. След това се престъпва към оформяне. Може да се оформи като плитка, като се взема една част от тестото и се разделя на 3 или повече равни части и се плете плитка.
Също така може оформите като руло, кифлички или както решите. Оставя се за още 30 мин в намазнена правоъгълна тава да втаса.
Намажете козунака с жълтък, разтворен в малко мляко и 1 с.л. олио, пожелание поръсете допълнително със стафиди, захар или ядки. Печете в добре загрята фурна на 200 градуса за около 10 мин., а след това намелете фурната на 180 градуса и печете до готовност.
Коментари