Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Домашен козунак със стафиди и ром

Домашен козунак със стафиди и ром

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6873
Домашен козунак със стафиди и ром
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
3
"И вие ли предпочитате комбинацията от стафиди и ром за вашия козунак? Има ли друга, която може да я конкурира?"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 300 г
  • ванилия - 2 бр.
  • масло - 250 г
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 щипка
  • ром - 2 ампули
  • лимон - настъргана кора от 1
  • стафиди - 100 г
  • За намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 50 мл
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко /трябва да бъде леко топло, а не горещо/. Добавете към него маята, щипката сол, 1 с.л. захар и 2-3 с.л. от брашното. Оставете настрана да шупне.

С помощта на миксер разбийте яйцата, захарта и рома. Добавете и настърганата кора лимон. Пресейте брашно в по-голям съд и оформете кладенче. Изсипете яйчената смес и маята. Замесете меко тесто.

Ако тестото е лепнещо, добавете още брашно, докато спре да се залепва по ръцете.

След като тестото е готово, разстелете и сложете част от разтопеното масло. Прехвърлете тестото, така че да се получи плик. Това се повтаря, докато свърши маслото. Преместете тестото в чист и голям съд и оставете 2 часа да втаса.

След това замесете още веднъж като прибавите стафидите. Оставя се за още 2 часа да втаса. След това се престъпва към оформяне. Може да се оформи като плитка, като се взема една част от тестото и се разделя на 3 или повече равни части и се плете плитка.

Също така може оформите като руло, кифлички или както решите. Оставя се за още 30 мин в намазнена правоъгълна тава да втаса.

Намажете козунака с жълтък, разтворен в малко мляко и 1 с.л. олио, пожелание поръсете допълнително със стафиди, захар или ядки. Печете в добре загрята фурна на 200 градуса за около 10 мин., а след това намелете фурната на 180 градуса и печете до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ГЕРГАНА ЯНКОВА
ГЕРГАНА ЯНКОВА
Радвам се, че ви харесва! :)
14.04.2017 20:13
Теодора
Теодора
Супер е.Благодаря ви за рецептата!
14.04.2017 18:52
1