Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Симеоновден

Питка за Симеоновден

Питка за Симеоновден
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • яйца - 3 бр. (единия жълтък за намазване)
  • прясна мая - 1 кубче
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - около 1300 г + още за доомесване
  • масло - за намазване на корите - 50 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, като затоплите прясното мляко и изсипете в купичка една част от него. Добавете захарта и маята, разбъркайте и поръсете с брашно. Разбийте яйцата, като отделите единия жълтък в чаша и добавите една лъжичка прясно мляко и малко олио за намазване на готовата питка. Добавете киселото мляко, останалото прясно мляко и олиото.

Пресейте брашното и направете кладенче, изсипете млечната смес и маята. Замесете хубаво гладко еластично тесто, намажете го с олио и покрийте с кърпа да втасва. Като втаса, го разделете на две големи топки, една средна и една по малка.

От едната голяма топка тесто разточете три обли кори, намажете ги с масло без последната и разрежете на 10-12 части. Всяко листо разрежете по средата с нож и промушете острия връх отдолу нагоре. Другата голяма топка тесто разточете на голяма кора, която намажете с масло и навийте на руло, нарежете на рулца.

Тавата покрийте с хартия за печене и започнете да сглобявате като една част тесто сложете по средата оформено на питка, върху него поставете листата, които преди това направихте, а рулцата поставете по края на тавата, като ги застъпвате леко.

От малката част тесто разточете две малки кори, намажете с масло и оформете малки дълги листенца, тях поставете най-отгоре по средата, а центъра може да оставите така или едно малко рулце да поставите.

Оставете питката да втаса, след което я намажете с разбития жълтък, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 170 градуса за около 40 минути. Още топла я намажете с масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: