Начин на приготвяне
Активирайте маята, като затоплите прясното мляко и изсипете в купичка една част от него. Добавете захарта и маята, разбъркайте и поръсете с брашно. Разбийте яйцата, като отделите единия жълтък в чаша и добавите една лъжичка прясно мляко и малко олио за намазване на готовата питка. Добавете киселото мляко, останалото прясно мляко и олиото.
Пресейте брашното и направете кладенче, изсипете млечната смес и маята. Замесете хубаво гладко еластично тесто, намажете го с олио и покрийте с кърпа да втасва. Като втаса, го разделете на две големи топки, една средна и една по малка.
От едната голяма топка тесто разточете три обли кори, намажете ги с масло без последната и разрежете на 10-12 части. Всяко листо разрежете по средата с нож и промушете острия връх отдолу нагоре. Другата голяма топка тесто разточете на голяма кора, която намажете с масло и навийте на руло, нарежете на рулца.
Тавата покрийте с хартия за печене и започнете да сглобявате като една част тесто сложете по средата оформено на питка, върху него поставете листата, които преди това направихте, а рулцата поставете по края на тавата, като ги застъпвате леко.
От малката част тесто разточете две малки кори, намажете с масло и оформете малки дълги листенца, тях поставете най-отгоре по средата, а центъра може да оставите така или едно малко рулце да поставите.
Оставете питката да втаса, след което я намажете с разбития жълтък, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 170 градуса за около 40 минути. Още топла я намажете с масло.