Начин на приготвяне
Приготвяне на закваската:
Водата и млякото се затоплят леко (да се държи пръстът вътре без да пари) и в тях се разтваря маята, добавя се брашното (150 г) и се замесва малка топка тесто. Слага се в намаслена купа, завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса за около 30 мин. или докато си удвои обема.
Приготвяне на тестото:
Яйцата и захарта се разбиват на пяна, прибавят се и есенциите.
Брашното се пресява. Много е важно да се пресее, защото по този начин влиза повече въздух в него.
В контейнера на хлебопекарната се слагат първо течните продукти - в случая яйцата и течните аромати, след това втасалата закваска, настърганата кора от портокал и брашното (300 г). Пуска се машината да меси на програма за сладко тесто. Останалото брашно се слага на части.
Трябва да се получи тесто по-меко от обичайното за класически козунак, бъркалките трябва да мажат тестото по дъното и да образуват диря. Маслото също се слага на части, докато се меси тестото. За измесването на тестото са нужни около 15-20 мин.
То трябва да придобие еластичност. Като се откъсне от него и се разтегне с пръсти, не трябва да се къса, а да се разтяга.
Машината се изключва и тестото почива в нея около 5-10 мин.
Добавят се кандираните кори и сушени плодове и се пуска за кратко, колкото да се размесят в тестото.
Върху леко набрашнен плот се слага брашното и се оформя на топка, без да се меси, слага се в мазна купа да удвои обема си (около 2 часа).
За печене се използва форма за панетоне (аз понеже нямам, използвах консерва от маслини), става и дълбока тенджера с диаметър 20 см.
Дъното и стените на съда се намазняват и се облепват с хартия за печене, като трябва да излиза извън съда, за да стане високо панетонето.
Тестото внимателно се изсипва вътре, като се внимава да не спадне от втасването.
Завива се с домакинско фолио и се оставя да втаса за трети път(за около 1.30 мин.)
Отгоре се реже на кръст, маже се с разбит белтък и се ръси с филирани бадеми.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. Щом нашият сладкиш панетоне в хлебопекарна се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио и печенето продължава до готовност. Аз пробвах дали е готов с дървен шиш.
Съдът с панетонето изстива върху решетка. След 20 мин. внимателно се изважда и се оставя да се доохлади.
Ръси се с пудра захар. Не се реже, докато е топъл, защото ще се развали видът на готовия италиански сладкиш.
Това вкусно печиво от италианската кухня може да се приготви като великденски козунак или пък и без специален повод.