Начин на приготвяне
За тази рецепта от Розовата долина първо приготвям розовата вода, чието ухание е неповторимо.
За целта отделям цветните листенца от розите, леко ги стривам между пръстите и ги поставям във врящата вода. Оставям ги на слаб огън, докато водата се изпари до 100 мл.
Отстранявам съда от котлона, прецеждам цветовете и оставям водата да се охлади напълно.
В тенджера изсипвам млякото, водата и маслото. Щом сместа за пареното тесто заври, постепенно добавям брашното, като разбърквам енергично, докато се оформи на топка. Брашното трябва да е добре изпечено.
Прехвърляме пареното тесто в подходяща купа. След като се охлади, към него добавяме едно по едно яйцата /те трябва да са със стайна температура/, като след всяко от тях разбъркваме тестото.
Прехвърляме гладката и еднородна смес в шприц с назъбен накрайник.
Шприцоваме ленти с дължина 5 см върху постлана с хартия за печене широка тава.
С помощта на четчица намазваме всяка лента с малко разтопено /но не горещо/ масло.
Печем тулумбичките в предварително загрята фурна на 210 градуса за 30-35 минути. По време на печене не трябва да отваряме фурната, за да не спаднат. Дори ги оставям да се охлаждат на полуотворена фурна.
За приготвянето на сиропа поставям в касерола вода, към която след кипването добавям захарта, ванилията и настърганата на ситно лимонена кора. С врящия сироп заливаме изстиналите тулумбички и ги оставяме за едно денонощие, за да попият от ароматите и сиропа.
Съвет: Вместо ванилия и лимонена вода, можете да прибавите няколко капки розова есенция.