Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Хрупкави люти камбички с готова марината

Хрупкави люти камбички с готова марината

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Хрупкави люти камбички с готова марината
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2
"Лютите чушки в буркани са задължителни за зимните месеци"

Необходими Продукти

  • люти чушки - бели люти камби
  • За маринатата
  • винен оцет - 4 ч.ч.
  • захар - 4 ч.ч.
  • сол - 1 ч.ч.
  • натриев бензоат - 1 с.л.
  • вода - 3 литра
  • чесън - 1 едра глава
  • моркови - 1 бр.
  • целина - клонки
  • вишневи клонки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази бърза марината е улеснение за домакините, защото няма пропорции и грамажи за подходящия буркан. Зеленчукът и съставките могат да се сложат в различни по големина буркани или бидонче, след което се заливат с готовата марината.

В голяма тенджера /най-добре с вместимост 5 литра/ смесваме оцета със солта и захарта. Загряваме на среден огън, докато се разтворят съставките. Сваляме съда от котлона и доливаме с филтрирана студена вода.

В чашка със задължително студена вода сипваме натриевия бензоат, като разбъркваме с лъжичка, докато кристалчетата се разтворят напълно. Прибавяме го към изстиналата марината.

Измитите чушлета, на които предварително съм скъсила дръжките, се надупчват на 3-4 места с острието на ножа.

Обелените скилидки чесън се нарязват на две. В стъклен буркан по избор /аз използвам трилитров/ подреждам плътно чушките, като между тях поставям от чесъна и листенца целина.

Най-отгоре поставям венец от вишнева клонка, като се съобразявам с диаметъра на буркана. Целта е да притисна чушките да не изплуват след мариноването, както и да държат зеленчука хрупкав.

Заливаме с маринатата до ръба и поставяме капачката. Ако ви остане от нея, я сложете в хладилник. Бурканите се претакват през ден и се държат на хладно. Готови са за консумация след 10-15 дни.

Съвет: Тази марината можете да съхранявате в хладилник дълго време, което ви позволява да приготвяте на порции различни сортове люти чушки, както и чорбаджийски и сиврия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: