Начин на приготвяне
Тази бърза марината е улеснение за домакините, защото няма пропорции и грамажи за подходящия буркан. Зеленчукът и съставките могат да се сложат в различни по големина буркани или бидонче, след което се заливат с готовата марината.
В голяма тенджера /най-добре с вместимост 5 литра/ смесваме оцета със солта и захарта. Загряваме на среден огън, докато се разтворят съставките. Сваляме съда от котлона и доливаме с филтрирана студена вода.
В чашка със задължително студена вода сипваме натриевия бензоат, като разбъркваме с лъжичка, докато кристалчетата се разтворят напълно. Прибавяме го към изстиналата марината.
Измитите чушлета, на които предварително съм скъсила дръжките, се надупчват на 3-4 места с острието на ножа.
Обелените скилидки чесън се нарязват на две. В стъклен буркан по избор /аз използвам трилитров/ подреждам плътно чушките, като между тях поставям от чесъна и листенца целина.
Най-отгоре поставям венец от вишнева клонка, като се съобразявам с диаметъра на буркана. Целта е да притисна чушките да не изплуват след мариноването, както и да държат зеленчука хрупкав.
Заливаме с маринатата до ръба и поставяме капачката. Ако ви остане от нея, я сложете в хладилник. Бурканите се претакват през ден и се държат на хладно. Готови са за консумация след 10-15 дни.
Съвет: Тази марината можете да съхранявате в хладилник дълго време, което ви позволява да приготвяте на порции различни сортове люти чушки, както и чорбаджийски и сиврия.