Начин на приготвяне
За еклерите в тенджерка смесете водата, млякото, маслото, солта и захарта и оставете да заври на средна степен на котлона.
След като сместа заври, пресятото брашно се изсипва наведнъж, като се бърка енергично, за да не се образуват бучки.
Трябва да се образува тесто, отделящо се от стените на съда. Тестото се бърка още около минута на среден към слаб котлон, след това се пресипва в купа и се оставя да изстине леко.
Когато тестото вече не е горещо, към него се добавят едно по едно яйцата, в зависимост от големината може да са нужни 4 или 5 яйца.
Тестото трябва да е гладко, лъскаво, да пада от лъжицата при тръсване, но да не се разтича. Може да се наложи да се добави половин или дори една трета яйце, когато тестото е почти готово.
От готовото тесто се оформят еклерчета с помощта на шприц или лъжица. Еклерите се пекат в загрята на 200 градуса фурна около 20-25 минути, готовите еклери се оставят да се охладят в леко отворена фурна.
За крема пригответе пудингите според указанията на опаковката, когато се охладят ги смесете с разбитата сметана. Напълнете еклерите с крема, а останалия крем запазете за сглобяването на тортата.
За бисквитения блат смелете бисквитите и към тях прибавете разтопеното масло.
От сместа оформете блат в избраната тортена форма, изсипете върху него част от останалия крем и наредете отгоре еклерите, залейте с остатъка от крема.
Украсете тортата по желание с филирани бадеми и сладко или с разтопен шоколад. Оставете тортата в хладилник за няколко часа да стегне.
Бон апети!