Начин на приготвяне
В голяма чаша със студена вода поставяме хайвера. Водата я сменяме няколко пъти за да може да се обезсоли. След като е готов хайвера го прецеждаме и слагаме в купата за пасатор.
Слагаме чесъна, черния пипер, горчицата и 3-4 с.л. от мазнината. Разбиваме с пасатора, като го държим на дъното и леко полека доливаме останалата мазнина.
Получаваме много гъст хайвер, който разреждаме с лимоновия сок и с вряла вода - 2-3 с.л. Оставяме толкова гъст колкото пожелаем, но след като престои в хладилника, се сгъстява още.
Прибираме в хладилника, за да престои няколко часа и чак тогава поднасяме.
Подходящ е за мезе към добре изстудено питие.
Домашният хайвер от попчета е много вкусен.