Начин на приготвяне
В тенджерата под налягане (без капака) загряваме олиото и слагаме първо целите скилидки чесън, за да си пуснат аромата, изваждаме ги, след като се позапържат леко и добавяме нарязания на ситно кромид лук, морковите (нарязани на кубчета) и наситнените чушки.
След като се запържат, добавяме брашното и червения пипер, разбъркваме и слагаме нарязания на порционни парчета джолан и накрая добавяме обелените и нарязани на едри парчета картофи.
Запържваме за кратко и добавяме обелените и наситнени домати и заливаме с горещата вода или зеленчуков бульон.
Посоляваме със сол, смлян кимион, черен пипер, добавяме зпържените скилидки чесън и затваряме капака на тенджерата.
След като налягането се вдигне (започне да излиза пара от клапана) оставяме да ври около 30-35 минути на умерен котлон.
Сваляме от огъня и когато тенджерата поизстине и парата спадне, отхлупваме капака и овкусяваме с нарязания на ситно девесил и магданоз.
По желание сервираме свинската супа обилно поръсена с едро смлян лют червен пипер или няколко цели люти чушлета.
Чорбата от джолан в херметическа тенджера е готова.