Начин на приготвяне
Предварителна подготовка: Напалете огъня, за да е готова жарта до момента на приготвяне на мерлузата.
Накълцайте лука на много ситно и го запържете до омекване и полуготовност на слаб до среден огън. Добавете чесъна, също накълцан на ситно и бъркайте 1-2 минути.
Сипете бялото вино и оставете да се редуцира почти наполовина.
През това време в отделен тиган запечете филийката хляб в остатъка от зехтина. Прехвърлете във хаванче, начупвайки я на парченца, заедно със бадемите, също нарязани на парченца, за да е по-лесно счукването. Сложете щипка сол и смачкайте добре всичко.
Сложете рибния бульон при лука и чесъна и щом закъкри изсипете счуканите бадеми и хляб. Варете около 5 минути, овкусете със сол и черен пипер, след това по желание пасирайте за по-фин сос.
Накълцайте пресния магданоз и поръсете. Захлупете с капак, за да се запази сосчето топло, докато приготвяте мерлузата.
Рибните котлети поръсете със сок от 1 лимон (по желание може и малко повече) и натрийте с малко сол. Оставете да престоят 15 минути.
Поставете скарата на 15 см. разстояние от жарта и печете котлетите 5-6 минути от всяка страна.
Сервирайте като на дъното на всяка чиния сипвате от топлия сос (около половин черпак) и отгоре поставяте парче мерлуза.
Добър апетит!