Начин на приготвяне
Овчето сирене нарежете на парчета с размер колкото кибритена кутийка. Сложете хапките върху намаслена хартия и приберете във фризера докато стегнат.
Сиренцата се потапят първо в сместа от разбитите на пяна две яйца, червения пипер, черния пипер и чубрицата, след това в галетата, пак в яйчената смес и се нареждат в тавичка върху предварително намазана с олио хартия за печене.
Запичат се около осем минути на средна решетка, включен вентилатор и предварително много добре загрята фурна на 200 градуса, а след като са готови се изваждат веднага от фурната, за да останат хрупкави.
За топинга (който е вариант на македонската Урнебес салата) сиренето се разбива с майонезата, заквасената сметана, пресованата скилидка чесън, счуканите орехи и сол на вкус. Добавя се нарязаната на ситни кубчета краставица и се разбърква хубаво.
Поднася се към всяка порция в купичка или чашка заедно с панираните сиренца + задължителната люта червена чушка (в Македония, ако си поръчаш нещо за хапване, сервитьорът обикновено пита: „Со блага или со лута пиперка? “. „Лутата пиперка“ е голяма и дълга люта чушка) и разбира се - задължително с халба студено Скопско пиво!
Добър апетит и наздраве!
Панираното овче сирене по скопски на фурна е готово.
Ако рецептата ти харесва, опитай и рецептите за печено сирене или панирани кашкавалчета.