Начин на приготвяне
Това ястие е лесно и вкусно, затворено в буркани и готово за консумация, когато нямаме време за готвене. Измиваме зеленчуците и ги почистваме.
Лука режем на четвъртинки и смиламе на едро в блендера, заедно с обелените скилидки чесън. Поставяме ги в дълбока тенджера и ги задушаваме в мазнината. Прибавяме сол на вкус.
След като се омекнат добре, добавяме доматите, смлени на салца, също в бледнера. Намаляваме температурата на котлона и оставяме доматения сос да къкри бавно. Ако сте почитатели на пикантната кухня, можете да прибавите люто чушле.
През това бреме подготвяме чушките за пържене. Предварително обелени и с отстранени дръжки пиперки /за да заемат по-малко място в буркана/ потапяме в брашно, смесено с малко галета.
Пържим в загрята мазнина от двете страни до приятен загар и изваждаме върху решетка или кухненска хартия, поемаща излишната мазнина.
Не забравяме, че сосът къкри на котлона и разбъркваме, като прибавяме подправките - лаврови листенца, черен пипер, сол и захар на вкус.
След като се сгъсти до желаната консистенция, прибавяме брашното, размесено с малко студена вода. Готовия доматен сос оставяме настрана, за да се охлади. Дегустираме отново и овкусяваме, ако се налага.
В чисти и сухи буркани редуваме от доматения сос и пържените пиперки. Отгоре можете да прибавите ситно нарязан магданоз /аз лично го предпочитам пресен/.
Поставяме капачки и стерилизираме 40 минути от завирането на водата.