Начин на приготвяне
Ползвала съм домашни пачи яйца, които са по-големички от кокошите по магазините.
Уточнявам го, за да се знае за количеството, което ще стане за мазане на корите. Кашата стана и много по-жълтичка на цвят.
Първо слагам яйцата в купа и ги разбивам с миксера, но може и с телена бъркалка много продължително, докато стане гъста и висока на обем яйчена смес. После слагаме захарта и продължаваме да разбиваме всичко, докато се стопи захарта. Прибавяме ваниловата есенция. Не слагаме много, защото локумът е достатъчно ароматен.
Смесваме брашното с бакпулвера и го слагаме вътре заедно с олиото и разбиваме много добре до гладка еднородна смес.
В тенджерка си слагаме водата и захарта за сиропа. Настъргваме директно вътре със средното по големина ренде кората на ½ лимон за аромат. Разбъркваме и оставаме настрана. Сиропът ще го сварим, докато се разтопи захарта на котлона. Ще го сварим накрая, за да е горещ и да залеем десерта, след като вече е изстинал.
Корите ги преброяваме. Трябват ни точно 16 бр. обикновени кори за баница. Това е повече от 400 г - т.е един цял пакет и още малко от друг. След като сме изброили 16 бр. кори, ги делим на две отделни части по 8 бр. Аз ги редя на 2 купчинки за да ми е по-лесно, като ги правя.
Режем локумчетата всяко на по 5 бр. парченца по ширина, така че да станат по 5 бр. квадратчета от всяко.
Ако ползвате от други марки, то те са малки на големина, а повече на брой и в такъв случай ги нарежете на по 4 бр. всяко. Уточнявам го, тъй като са с еднакъв грамаж, но различни големини и като ги нарежете, може да не ви стигнат за десерта.
От кашата с голяма лъжица за сервиране сипваме върху 1 бр. кора и мажем навсякъде. Трябва да има достатъчно каша навсякъде. Мажете внимателно с лъжицата. После слагаме отгоре нова кора. Върху втората кора нареждаме в тесния края редичка едно до друго нарязаните локумчета. Взимаме внимателно краищата и навиваме на хубаво руло.
Намазваме с 3 с.л олио тавата на фурната.
Нареждаме първото руло. Така навиваме всички рула. Нареждаме ги едно до друго.
В купичка слагаме 2-3 с.л олио. Мажем наредените рула с 2-3 с.л. олио с четка. Печем в загрята фурна на 170 градуса до златисто.
Оставяме да изстине баклавата. Взимаме една линия от 30 см и делим през средата на рулата на 15 см. С остър нож режем внимателно по дължина. После двете половини режем на по 7.5 см и така стават равни всички десертчета - малки баклавички. Получават се 64 бр. малки баклавички.
Сваряваме сиропа и с помощта на черпак поливаме навсякъде равномерно върху десертчетата. Оставяме покрит с алуминиево фолио десерта в хладилника директно с тавата.Той плува в сиропа, това да не ви притеснява - той ще си поеме целия сироп като престои.
Кашата не се разтича, сиропът е достатъчно количество.
Престоява десертът на студено 1 ден и после хапваме с кафе.
Сиропираните баклавички с локум са готови.