Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака с грилнати тиквички

Мусака с грилнати тиквички

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Мусака с грилнати тиквички1 / 2
27/07/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6-7

Необходими Продукти

  • тиквички - 4
  • кайма - 600 г смес
  • вино - 100 мл бяло
  • лук - 1 голяма глава кромид
  • моркови - 1 голям
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • шафран - 1 щипка
  • къри - 1/2 ч.л.
  • доматено пюре - 6 - 7 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • сол
  • черен пипер на вкус
  • копър - 1/2 връзка
  • зехтин - 80 мл
  • картофи - около 4 - 5 броя
  • За заливката
  • яйцa - 2 - 3 броя
  • кисело мляко - 350 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете тиквичките по дължина с дебелина около 3-4 мм и ги осолете равномерно. Оставете да се отцеди течността им.

Загрейте зехтина или олиото и запържете за няколко минути лука и настъргания морков. Долейте виното и прибавете каймата. Бъркайте интензивно, докато се раздроби каймата.

Добавете кърито, шафрана, сол на вкус, червения и черен пипер и бъркайте на котлона на средна температура до изпаряването на течността. Малко преди да снемете от огъня, добавете 3 с.л. доматено пюре и скълцания чесън. След няколко минути 3 минути махнете от котлона и оставете да се охлади. Объркайте със скълцания копър.

Тиквичките запечете от двете страни на грил тиган или барбекю за по 1-2 минути от всяка страна. Картофите обелете и нарежете на тънки филии, като запазите малките краища и филийки за отгоре на мусаката.

В подмазнена тава наредете ред тиквички, сипете сместа с каймата, отново плътен ред тиквички, пак кайма, тиквички и отгоре подредете измитите и отцедени филии картофи.

Разтворете останалото доматено пюре в малко вода и залейте отгоре мусаката с грилнати тиквички. Върху реда картофи подредете малките парченца на разстояние едно от друго, което придава по различен и интересен вид на мусаката.

Сложете мусаката да се пече за 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Разбийте мляко с яйцата и залейте мусаката. Запечете за още 10 минути до получаването златист загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Много добра рецепта, досущ като гръцката мусака, но без пържене на продуктите!
17.08.2022 20:22
валя
валя
Довечера ще я тествам рецептата ,но като я чета ми се прияде.
09.04.2013 14:46