Начин на приготвяне
Измийте и сварете боба до омекване на зърната без никакви добавки - само с вода. Прецедете и оставете настрани.
В тава налейте олиото и нарежете праза в него на шайби около 1 см широки.
Запържете за кратко, докато леко промени цвета си (докато заприлича на бланширан).
Добавете зеленчуковата подправка и разбъркайте, прибавете брашното и отново разбъркайте, запържете за кратко.
Добавете лютеницата и червения пипер и отново разбъркайте за кратко.
Към запръжката добавете прецедения боб, налейте топла вода, докато се покрият зърната и посолете на вкус, разбъркате.
Измийте шушулките сминдух, лютите чушлета, поставете ги в ястието и разбъркайте отново.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до лек загар на ястието.
Постният боб с праз лук на фурна е готов.
Коментари
Trigonella arabica
Trigonella caerulea – Полски сминдух; син сминдух; гъбена трева; сминдух
Trigonella calliceras
Trigonella corniculata
Trigonella cretica
Trigonella foenum-graecum – Градинския сминдух (сминдух, тилчец, чимен, пой, крива мерудия, рогата чубрица)
Trigonella gladiata
Trigonella hamosa
Trigonella monantha
Trigonella monspeliaca
Trigonella orthoceras
Trigonella polycerata
Trigonella procumbens
Trigonella purpurascens
,,сминдух - 8 бр. шушулки''
Сминдуха НЯМА шушулки!!!!
У нас, стъблата и листата – изсушени и смлени са добавката известна като Сминдух.
(Цитат от Уикипедия)