Тиквено тирамису

Тиквено тирамису2 / 2
29/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • бишкоти - 14 - 16 бр.
  • За тиквения крем пълнеж
  • тиква - 400 г почистена
  • готварска сметана - 120 мл неподсладена
  • пудра захар
  • канела - 1 ч.л.
  • джинджифил - 1/2 ч.л.
  • За напояване на бишкотите
  • мед - 2 с.л.
  • карамелен сироп - 2 с.л. или сок от ябълка, компот дюли или круши
  • бърбън - 1 с.л. коняк, шери, ликьор
  • За топинга отгоре
  • маскарпоне - 250 г
  • готварска сметана - 120 мл неподсладена
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Застелете тава с хартия за печене, която да покрива дъното и стените. Сварете тиквата, отцедете от водата и пюрирайте. Добавете канелата, джинджифила и разбъркайте.

Разбийте сметаната с пудра захар, докато получите гъст крем. Добавете сметаната към пюрираната тиква и разбъркайте, докато се получи еднородна смес.

Смесете бърбъна, меда, карамеления сироп и разбъркайте.

В подготвената тавичка наредете първия ред бишкоти (7-8). С помощта на чаена лъжичка ги полейте с половината от сместа за сиропиране. Намажете бишкотите с половината от тиквения крем. Поставете отгоре другата половина бишкоти, сиропирате ги с останалата смес и ги намажете с втората половина от тиквения крем.

Разбийте маскарпонето със сметаната и пудра захар, докато се смесят на гладък гъст крем. Когато кремът е със стайна температура, той се размазва много лесно. Със супена лъжица слагайте от маскарпонения крем върху сладкиша и без да натискате, подравнете и загладете.

Сложете тирамисуто в хладилник за поне 6-8 часа, най-добре за една нощ. Поръсете го с неподсладена какао.

Внимателно, като хванете хартията за печене отстрани, извадете сладкиша от тавичката и го сложете върху плитка десертна чиния. Издърпайте леко хартията за печене изпод тирамисуто, като в същото време с помощта на дълъг нож или дълга шпатула леко подпирате сладкиша, да не излезе от чинията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: