Начин на приготвяне
Застелете тава с хартия за печене, която да покрива дъното и стените. Сварете тиквата, отцедете от водата и пюрирайте. Добавете канелата, джинджифила и разбъркайте.
Разбийте сметаната с пудра захар, докато получите гъст крем. Добавете сметаната към пюрираната тиква и разбъркайте, докато се получи еднородна смес.
Смесете бърбъна, меда, карамеления сироп и разбъркайте.
В подготвената тавичка наредете първия ред бишкоти (7-8). С помощта на чаена лъжичка ги полейте с половината от сместа за сиропиране. Намажете бишкотите с половината от тиквения крем. Поставете отгоре другата половина бишкоти, сиропирате ги с останалата смес и ги намажете с втората половина от тиквения крем.
Разбийте маскарпонето със сметаната и пудра захар, докато се смесят на гладък гъст крем. Когато кремът е със стайна температура, той се размазва много лесно. Със супена лъжица слагайте от маскарпонения крем върху сладкиша и без да натискате, подравнете и загладете.
Сложете тирамисуто в хладилник за поне 6-8 часа, най-добре за една нощ. Поръсете го с неподсладена какао.
Внимателно, като хванете хартията за печене отстрани, извадете сладкиша от тавичката и го сложете върху плитка десертна чиния. Издърпайте леко хартията за печене изпод тирамисуто, като в същото време с помощта на дълъг нож или дълга шпатула леко подпирате сладкиша, да не излезе от чинията.