Начин на приготвяне
Нарежете чесъна на тънки филийки и натрошете при него кайенския пипер (може да ползвате и друг вид червено, сухо, люто чушле)
Обелете скаридите и загрейте 4 с.л. от зехтина на среден огън. Пуснете обелките вътре със две щипки сол и притискайте главите с лъжица или друг удобен прибор, за да пуснат всичката си ароматна есенция - това е най -ценната и вкусна част от една скарида.
Гответе, докато добият приятен червеникав цвят, и сипете брендито. Щом то се изпари почти напълно, налейте 270 мл вода, похлупете с капак и варете 15 минути на среден до слаб огън.
Готовият концентриран бульон прецедете, притискайки обелките, за да падне и последната капка сок от тях. Похлупете съда, за да не бяга ароматът от него, докато следвате останалите стъпки.
Сварете мафалдата за 9 минути в подсолена вода, отцедете и поръсете със зехтин, за да не слепва, макар че ако пастата е качествена, това не би трябвало да се случи. Аз го правя винаги, за всеки случай.
В дълбок тиган, тип Уок или удобен за вас съд загрейте останалия зехтин на слаб до среден огън. Запържете за кратко филетирания чесън със натрошената лютива чушка. Когато чесънът придобие приятен загар, сложете магданоза и обелените скариди. Разбъркайте за кратко и налейте половината концентриран бульон.
Гответе 2 минутки, сипете пастата и разбъркайте добре, а след това налейте и останалия бульон. След минута свалете от огъня.
Внимание!
Ако скаридите ви са много малки, те няма да имат нужда от толкова термична обработка и е най-добре да ги отстраните, преди да налеете бульона, а после да си ги добавите при сервирането.
Поднесете ястието горещо с чаша хубаво бяло вино.
Добър апетит!