Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с пипер и моркови

Мусака с пипер и моркови

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Мусака с пипер и моркови
Снимка: Марияна
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
125 мин.
Порции
8
"Искате да опитате най-вкусната мусака на света? Ами записвайте си рецептата, записвайте"

Необходими Продукти

  • моркови - 1 бр. голям
  • кайма - 500 г свинска
  • картофи - 6 бр.
  • домати - 2 бр.
  • лук - 1 бр. глава кромид
  • олио - 7 с.л
  • пипер - 1 бр. червен
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 200 г на
  • брашно - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • чубрица - 3 щипки сушена
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме главата лук, пипера и моркова. Лука го режем на дребно. Моркова го настъргваме на дребното ренде. Пипера го режем на дребни парченца.

В тиган слагаме 5 с.л. олио да се сгорещят добре. Вътре слагаме лука, пипера и моркова да се позапържат. Разбъркваме постоянно. Намачкваме каймата в купичка много добре и я овкусяваме с малко черен пипер на вкус. Като са готови зеленчуците, прибавяме каймата и разбъркваме с дървена лъжица постоянно.

Трябва каймата да се позапържи и да стане на трохи. Обелваме доматите от кората и ги режем на ситно. Прибавяме и тях вътре в тигана и разбъркваме. Овкусяваме със сол и черен пипер. Слагаме вътре сухата чубрица и разбъркваме. Оставяме да поври всичко. Разбъркваме и намаляваме котлона.

Обелваме картофите и ги режем на малки кубченца. След като е готова сместа, я смесваме с картофите. Намазваме тавичка с олио около 2 с.л.

Изсипваме продуктите вътре и при заглаждаме. При нужда разбъркваме за да има навсякъде равномерно кайма и зеленчуци. Поливаме с 2/3 чаша топла вода да покрие ястието.

Слагаме мусаката в загрята фурна и печем на 220 градуса, докато изври течността и се запече. Трябва картофките да порозовеят. Печем до готовност около 70 мин.

В купичка разбиваме 1 яйце. Към него слагаме 200 г гъсто кисело мляко и брашното. Разбъркваме сместа за заливката много добре и с лъжица слагаме върху запечената мусака.

Връщаме във фурната и печем около 20 мин, докато се зачерви.

Получава се малко по-различна мусака.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Адмирации за подробната, изпипана и добре написана рецепта! Мусаката става превъзходна!
01.07.2019 20:21