Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват до пухкава пяна. Добавяте захарта и ваниловата захар, разбивате с миксер около 10 минути.
Следва брашното. Прибавяте го на два пъти, като намалявате миксера на минимум.
Накрая прибавяте бакпулвера и ваниловата захар. Разбивате за кратко. Измивате, обелвате и нарязвате ябълките, след което ги минавате на средно ренде.
Овкусявате и разбърквате ябълките с 5-6 с.л. захар. В тавата от фурната, застлана с хартия за печене, нанасяте настърганите ябълки на тънък пласт с помощта на лъжица.
Отгоре изсипвате кексовата смес и изравнявате навсякъде внимателно. Печете в предварително загрята фурна за 15 мин. на 180 градуса.
Когато блатът е изпечен, го изваждате заедно с хартията върху влажна кърпа. Отлепяте хартията и навивате блата на руло. Оставяте рулото така за 10 минути.
След като изстине хубаво, го украсявате със сметаната и поръсвате захарни пръчици.
Рулото се поставя в хладилник за около 3 часа и след това е готово за хапване.