Начин на приготвяне
В купата на миксера слагам топлото мляко, захарта и маята. Изчаквам 2-3 минути, за да се активира маята.
Добавям яйцата, олиото, киселото мляко и солта. Постепенно добавям брашното и меся, докато тестото се отдели от стените на купата. Оставям го да се отпусне – 20 минути.
Разделям тестото на 4 части и оформям топки. Всяка топка разточвам на кръг и намазвам с масло, олио или мас, поставям кръговете един върху друг, като последния не се намазва.
Поставям в центъра чашка. Диаметърът е по желание. Режа тестото на 8 приблизително еднакви части. Всеки усуквам по два пъти.
Оформената питка втасва до удвояване на обема.
Намазвам с жълтъка, разбъркан с 2-3 с.л. прясно мляко.
Поръсвам сусам. Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.
Сладката и хрупкава питка с масло е чудна!
Източник: Стела Дойчинова от Кулинарна мрежа