Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Медена питка със сладко

Медена питка със сладко

Медена питка със сладко
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
15
"Ето и един майсторски урок по замесване и печене Готови ли сте за предизвикателството"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • суха мая - 1 пакетче на Йоткер
  • захар - 1 ч.ч.
  • сол - щипка
  • брашно - 1100 г
  • лимонова есенция - 1 ампулка
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова кора - 1/2 бр. (сок от лимона 1 с.л)
  • олио - 50 мл + масло
  • сладко от сини сливи - 1/2 бурканче домашно за средната част (руло)
  • захар - за поръсване
  • мед - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и отделете 100 мл в купичка, добавете маята, една лъжица захар и малко брашно, разбъркайте и оставете да се активира.

Разбийте яйцата със захарта, като първо отделите единия жълтък за намазване, след като втаса питката.

Пресейте брашното и замесете меко, но не лепнещо тесто, което оставете да втаса.

Оформянето става по следния начин: една голяма част от тестото се разточва на голяма кора, намазва се с домашно сладко и се навива на руло.

Разточвате друга елипсовидна кора, която нарязвате отстрани на ленти, поставяте рулото по средата и започвате да оплитате лентите, като просто ги кръстосвате.

Слагате готовото оплетено руло в елипсовидна тава, като завивате краищата на S.

От другото тесто разточвате 2 кори, намазвате с масло и поръсвате със захар, навивате на рула и режете рулца, които редите по края на тавичката.

Оставете питката да втаса, след което намажете с жълтъка и малко мляко.

Печете в загрята фурна на 170 градуса до златисто. След изваждането още гореща намажете с мед.

Медената питка със сладко е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: