Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Панагюрски тутманик (Оригинална рецепта)

Панагюрски тутманик (Оригинална рецепта)

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Панагюрски тутманик (Оригинална рецепта)2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6
"С панагюрския тутманик шега не бива - хората в онзи край и за по-малко са готови да вдигнат въстание"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • вода - 600 мл хладка
  • сол - 4 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л. (за тестото)
  • сирене - 500 г
  • масло - 125 г
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте 100 г масло и 100 мл олио заедно в дълбок тиган или друг подходящ съд на умерен котлон, докато замирише леко на препържено и дръпнете сместа настрани малко да поизстине.

Брашното се пресява през сито 2-3 пъти. Изсипете брашното в тавичка и оформете в средата кладенче, като постепенно прибавяте водата, солта, захарта (захарта и солта може предварително да ги разтворите в малко от водичката), оцета и една супена лъжица олио.

Замесете меко тесто. След това го разрежете с остър нож на парчета и го оформете на около 12 до 15 топки с големината на топки за тенис.

Доомесете с длани всяко и така оформените топки натопете в сместа от масло и олио и оставете за 20 минути да си починат и отпуснат.

Вземете една от топките и с леко придърпване с пръсти я разтеглете в намаслена тавичка или във въздуха, ако ви е по-лесно. И да се скъса някъде, това не е проблем.

Така получената кора я разстелете върху намазана с мазнина тавичка, наръсете със сместа от масло и олио, в която са били топчетата тесто и накрая поръсете обилно с натрошено сирене. Сгъвайте кората на пакет, подобно на вързопче, като всеки край трябва да застъпва съседния. Трябва да се получи нещо като пакетче или вързопче.

Прехвърлете пакетчето в намаслен съд и продължете с раздърпването на следващата кора, като се стараете всяка следваща да става малко по-широка.

Като разтеглите и поръсите с мазнина и сирене втората кора, поставете върху нея в средата пакетчето от предишната с дъното нагоре и започнете и тази кора да я затваряте като пакет, отново с леко издърпване и разтягане на тестото при захлупването. Така процедирайте с всички останали кори.

Като привършите с корите прехвърлете целия пакет от кори в тавата за печене с дъното на горе и с ръце я разпънете да заеме цялото пространство в тавата. С пръсти оформете концентрични кръгове, за да заприлича на вита баница.

Накрая в средата на тутманика се прави с пръст малка дупчица, т.н. пъпче и се налива в него малко от сместа от разтопеното масло и олио.

С останалата мазнина се залива равномерно целия тутманик и накрая се боцва с вилица на три-четири места.

Тутманикът се пече на 200 градуса първо в най-долната част на фурната за около 20 минути. После преместете тавата по средата и печете докато се зачерви хубаво.

И накрая след като се извади от фурната, се напръсква с малко водичка и се завива с кърпа за 15-20 минути, за да е по-мекичък.

Много е вкусен! С айрян, с домашно кисело мляко. М-м-м..... По всяко време!

Панагюрският тутманик (Оригинална рецепта) е готов!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това е истинската рецепта за панагюрски тутманик!Аз слагам три вида мазнина като към олиото и маслото добавям няколко лъжици свинска мас.
26.11.2023 09:29
2