Начин на приготвяне
На силен огън сгорещявам олиото, като го посолявам. Слагам нарязания на дребно лук, заедно с колбаса (ако слагате такъв) и след около минута добавям и червения пипер да се запържи.
Преди да се сготви лукът, докато е още хрупкав, наливам балсамов оцет на око и изчаквам да се редуцира.
Междувременно съм разбъркал яйцата с подправките и когато течността се изпари леко ги добавям към ястието. Тук има два варианта:
1. Да продължите на силен огън, без прекалено бъркане, при което стават нормалните бъркани яйца;
2. Да продължите на слаб огън, като добавите минимално количество вода и да бъркате с бързи кръговидни движения на малка площ, като не оставяте да се формират големи парчета, като така се получава гъста яйчна каша, идеална върху препечена филийка хляб.
И по двата начина резултата е страхотен. Може да се сервира директно или с настърган кашкавал, или дори объркано с малка кутийка майонеза.
Това е, което съм измислил за тези яйца, но може би има начин да стане по-вкусно. Експериментирайте и Bon Appétit!
* За яйца ползвам масло по принцип, но тази рецепта ми харесва повече с олио.
**Аз ги обожавам със запържен шпеков салам, но може да стане прекалено твърд за някои вкусове.