Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Бъркани яйца»Бъркани яйца с лук и балсамов оцет

Бъркани яйца с лук и балсамов оцет

Бъркани яйца с лук и балсамов оцет
Снимка: Никифор Майданов
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
1
"Малко балсамов оцет и щипка фантазия ще превърнат тези бъркани яйца в кулинарен шедьовър"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 - 5 бр.
  • червен лук - 3 - 4 глави
  • балсамов оцет - 3 - 4 с.л. тъмен
  • олио - - или Масло за запържване
  • колбас - по желание
  • червен пипер
  • сол
  • подправки - личен избор (мащерка, риган, чубрица и лют червен пипер или чесън)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На силен огън сгорещявам олиото, като го посолявам. Слагам нарязания на дребно лук, заедно с колбаса (ако слагате такъв) и след около минута добавям и червения пипер да се запържи.

Преди да се сготви лукът, докато е още хрупкав, наливам балсамов оцет на око и изчаквам да се редуцира.

Междувременно съм разбъркал яйцата с подправките и когато течността се изпари леко ги добавям към ястието. Тук има два варианта:

1. Да продължите на силен огън, без прекалено бъркане, при което стават нормалните бъркани яйца;

2. Да продължите на слаб огън, като добавите минимално количество вода и да бъркате с бързи кръговидни движения на малка площ, като не оставяте да се формират големи парчета, като така се получава гъста яйчна каша, идеална върху препечена филийка хляб.

И по двата начина резултата е страхотен. Може да се сервира директно или с настърган кашкавал, или дори объркано с малка кутийка майонеза.

Това е, което съм измислил за тези яйца, но може би има начин да стане по-вкусно. Експериментирайте и Bon Appétit!

* За яйца ползвам масло по принцип, но тази рецепта ми харесва повече с олио.

**Аз ги обожавам със запържен шпеков салам, но може да стане прекалено твърд за някои вкусове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: