Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Макова питка

Макова питка

Макова питка
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Питка като слънце, подходяща за делник и за празник"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък
  • прясно мляко - 350 мл
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 800 г
  • масло - 50 мл
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с малко от топлото мляко, захар и брашно.

Замесете тесто от изброените продукти, брашното задължително трябва да бъде пресято.

Оставете тестото намазано и покрито с фолио или кърпа да втаса.

След като втаса го разделете на три части. От всяка част разточете три елипсовидни кори, намажете ги с масло (без последната).

С нож за пици нарежете ленти от двата края по дължина. Започвате да плетете плитка, като кръстосвате лентите.

Сложете хартия за печене във форма и преместете питката, като я завивате.

Оставете да втаса след което я намажете с жълтък, поръсете с маково семе и печете в загрята фурна на 170 градуса за 35 минути.

Маковата питка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: